Apartamente Contactează-ne

Mesaj trimis cu success.

Cineva iti va raspunde in maximum 24 de ore

Trimite un mesaj nou Vezi toate locuințele disponibile

Vrei să afli mai multe informații?

Lasă-ne datele tale și te contactăm noi in curand.

Va rugam introduceti numele dvs.

Va rugam introduceti emailul dvs.

Va rugam introduceti numarul dvs. de telefon.

Va rugam introduceti mesajul dvs.

adresa

Alexandru Macedonski, nr. 71


Mesaj trimis cu success.

Cineva iti va raspunde in maximum 24 de ore

Trimite un mesaj nou Vezi toate locuințele disponibile

Alegerea izolației ideale: Vata bazaltică vs. Polistiren

Publicat de Echipa Valletta Towers 22/04/2024

Ce este izolația exterioară și beneficiile acesteia

Unul din punctele principale ce trebuie verificate atunci când cumperi o locuință nouă este modul în care aceasta a fost izolată, materialele folosite și eficiența acestora.

De ce ar fi acest lucru unul din punctele de pornire? Izolația, așa cum este explicat în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, este: împiedicarea trecerii căldurii, frigului, umezelii sau zgomotului, dintr-un mediu în altul.

Pe scurt, un apartament bine izolat va pierde mai puțină căldură iarna, va fi mai răcoros vara iar zgomotul aparatului de râșnițat cafeaua nu va mai deranja vecinii dimineața.

De asemenea, o locuință corect izolată va avea facturi mai mici la energie pe termen lung, confort crescut și, unul din cele mai importante elemente în vremurile noastre, emisii mult mai scăzute de CO2. Izolația scade amprenta de carbon a clădirii, de aceea este una din componentele vitale ale unei clădiri verzi.

Indicatori de performanță ai izolației

Indicatorii de performanță sunt indicatorii ce te pot ajuta să înțelegi mai bine felul în care un material izolator se comportă în anumite situații esențiale pe parcursul ciclului de viață al unei clădiri.

Indicatorii principali în acest sens sunt:

Rezistența termică– capacitatea unui material de a izola termic. Pe scurt, cu cât rezistența termică este mai mare cu atât materialul este un izolator mai bun.

Rezistența la foc – abilitatea unui material de a rezista la foc și de a preveni trecerea incendiului dintr-o zonă în alta.

Izolarea fonică– felul în care zgomotul este absorbit și propagat mai departe de un perete izolator.

Rezistența la apă– gradul de permeabilitate al materialului folosit la izolație.

Durabilitate- izolarea unei locuințe este un proces de amploare și costisitor. Din acest motiv, ideal ar fi să fie cât mai durabil în timp, să nu fie nevoie de înlocuirea acesteia în viitorul apropiat.

Impact asupra mediului- până în anul 2050 majoritatea clădirilor vor trebui să își reducă la minim emisiile de CO2, conform noilor obiective UE de reducere a emisiilor de carbon. Un material izolator eficient și biodegradabil se aliniază acestor normative.

Tipuri de izolație

Materialele cele mai utilizate ca elemente de izolație exterioară a unei clădiri sunt vata bazaltica,vata de sticlă, polistirenul ( expandat sau extrudat).

Toate aceste materiale sunt izolatoare bune, dar la o analiză mai atentă putem vedea diferențe esențiale. Să luăm ca exemplu două din cele mai utilizate materiale.

Vata bazaltică

Vata bazaltică este un material izolator rezultat din topirea la temperaturi foarte inalte a rocilor bazaltice cu un conținut ridicat de siliciu din care se formează fibre care mai apoi sunt prelucrate în diferite forme și dimensiuni în funcție de necesitate.

Avantaje

Rezistența la foc – fiind un material produs din roci este incombustibil, încadrat în clasa A1, nu întreține și nu permite răspândirea focului.

Vata bazaltică este hidrofobizată în masă însă permite transferul vaporilor – lasă locuința să respire.

Fiind formată din rocă, acest material este 100% reciclabil, astfel reprezintă varianta cea mai ecofriendly din gama materialelor izolatoare.

Este de asemenea un foarte bun izolator fonic, absoarbe zgomotul și reduce transmiterea sunetului.

Alte avantaje- Acest tip de material nu este un mediu propice pentru rozătoare sau diferite microorganisme, fiind un material steril. De asemenea scade și riscul de a face mucegai sau igrasie în timp.

Dezavantaje- costurile materialului și cele de instalare sunt mai ridicate din cauza echipamentului special necesar pentru manipularea blocurilor de vata bazaltică.

In lipsa unui echipament special de instalare poate irita căile respiratorii și pielea.

Polistirenul

Este un material artificial, rezultat din prelucrarea unui polimer cunoscut drept stiren. Materialul rezultat este un izolator mult mai accesibil, ca și preț, față de vata bazaltică.

Nu este însă foarte bio-friendly, fiind sintetic acesta nu este biodegradabil.

Deși este tratat ignifug, polistirenul se aprinde la un anumit prag termic, motiv pentru care nu este recomandată utilizarea lui pentru izolarea clădirilor foarte înalte. De asemenea, în caz de incendiu, acesta emite un fum toxic înainte de a se aprinde.

Un avantaj al acestui material este rezistența sa la apă, este practic impermeabil, de aceea este un material ideal pentru utilizarea în zone cu umiditate ridicata. Pentru a lăsa locuința să respire în schimb, trebuie prevăzută o aerisire continuă a spațiului interior izolat, altfel se va instala mucegaiul. Polistirenul se contractă iarna și se dilată vara, trebuie să se țină cont de acest lucru la instalare.

Din păcate acest material nu este la fel de eficient când vine vorba de izolare fonică însă instalarea acestuia este mult mai ușoară și nu necesită echipare specială.

Polistirenul se degradează în timp și necesită înlocuire. Așadar, chiar dacă reprezintă o variantă ieftină pentru investiția inițială, pe termen lung va genera costuri suplimentare.

Concluzie

Ambele materiale sunt bune izolatoare termice, dar diferențele devin mai vizibile pe partea fonică și rezistența la foc.

Înainte de a lua o decizie în privința materialului folosit trebuie analizată această listă de avantaje și dezavantaje împreună cu bugetul disponibil.

Apartamente de Vanzare in CraiovaPentru izolarea exterioară a blocurilor din Valletta Towers am optat pentru vată bazaltică.

Considerăm izolația un element cheie în eficiența energetică a complexului, iar siguranța și confortul pe termen lung al viitorilor locatari este prioritară.

După cum s-a concluzionat în articolul de mai sus, vata bazaltică reprezintă cea mai eficientă variantă de izolație externă. Chiar dacă impune costuri inițiale mai mari, pe termen lung și din punct de vedere al confortului, este alegerea logică în cadrul unui complex unde nu se face rabat de la calitate.

Fațadele celor 4 blocuri vor fi acoperite de un strat de vată bazaltică de 10 cm, material ignifug, eficient termic și fonic.

Pentru mai multe detalii despre cel mai nou și central complex rezidențial din Craiova puteți să navigați pe site-ul nostru sau dați un telefon și programăm o vizionare.

Ne găsiți la: 0739 124 124 sau 0725 545 354.


Alte articole relevante

Publicat în 08/06/2023

Start lucrări, start vânzări Valletta Towers

Start lucrări, start vânzări! Lucrările la complexul rezidențial de lux, Valletta Towers, au început iar odată cu ele dăm startul vânzărilor! Pentru că Valletta Towers is the place to BE happy, to BE in luxury, to BE HOME vă așteptăm la biroul nostru de vânzări pentru a vă prezenta în detaliu cel mai nou proiect […]

Citește mai mult